Una esglèsia Adnamantina

El parc de San Francisco, a Almazán, desfoga una agrupació densa de torres d’habitatges que se li aboquen des del sud i des de l’est, poc separades entre elles, d’un diseny anodí. Al nort està limitat per una agrupació d’habitatges unifamiliars aparellats de planta baixa i pis i, a la seva cantonada nordest , hi trobem l’estació d’autobusos i una escola a pocs metres . A l’oest hi ha un solar no edificat, y, més enllà , les víes del tren, ab l’estació molt a prop, a sud. Es d’una planeitat quasi perfecta, i la seva forma sembla un triangle rectangle truncat .

Emplaçament. El parc de San Francisco, Almazán. L’esglèsia formant part i organitzant-lo, torres altes a sud, parellades a nort.
En el seu costat oest hi trobem el complex parroquial del mateix nom.

Aquest complex és , abans que res , aire organitzat per un conjunt de geometries disposades entre si a distàncies ben mesurades. Eventualment aquestes formes són edificis complets amb funcions ben definides .
Això engloba el complex una familia d’agrupacions d’edificis amb sentit , com poden ser l’Acrópolis de Atenes, el Camposant de Pisa o la seu de the Economist, dels Smithson. L’espai obert qeu s’utilitza com a nau principal a la catedral de San Basilio o la planta baixa de l’edifici Fórum a Barcelona serien, també, bons exemples del mateix .

L’Acropolis d’Atenes.

Catedral de San Basili, Moscú: l’espai residual entre capelles configura la nau principal.

la seu de the Economist, Alison & Peter Smithson: conjunt d’edificis que posen en valor la casa existent i juguen entre ells i amb la veïna Fleet St. L’espai entre ells es actiu i representatiu (part del film “Blow up”, de Michellangello Antonioni, es va rodà en ell ).
El complex s’organitza, englobant el parc complet, a base d’una sèrie d’eixos majors i menors que lliguen els edificis entre si i amb la resta dels espais verds . Aquests eixos estan fortament jerarquitzats , ples d’obstacles i fites visuals que els omplen de tensió. Caminar entre ells no serà un acte neutre. Quan alguna de les peces del complex intersequi un eix ho farà sense donar cap tipus d’informació ni sobre la seva funció ni sobre el seu accés.

A l’eix major: no veiem l’accés a l’esglèsia ni sabem que és .

Planta de l’emplaçament. Noteu el bellíssim grafisme característic de tots el plànols de Javier Bellosillo.
L’eix principal que creua el parc per la seva diagonal major i defineix un camí ceremonial que culmina a l’interior de l’esglèsia . L’espai al voltant d’ell es fortament asimàtric i es va dilatant i comprimint a mesura que avancem. En alguns punts arriba a se impossible caminar.lo: una barana l’ocupa parcialment i força a desviar-nos un mica per a afavorir les vistes oblicues.
L’eix secundari interseca amb el principal oblicuament i es tangent al complex. Funciona com eix de simetría entre l’espai construit y l’espai completament lliure del parc.
Altres eixos terciaris organitzen racons i camins peatonals, i exploren relacions entre els diversos elements del complex i entre ells i el buit.

Els eixos : el principal creua el parc. El secundari simetritza el complex respecte de l’espai buit. Altres permeten creuar el parc i estar entre els edificis .

foto per l’eix menor : el pont, la porta de la sala dels nens , el campanar.
El centre de tot el conjunt construeix la intersecció entre els eixos primari i secundari mitjançant un artefacte meitat pont meitat escultura, que serà el model per a tota la resta de les edificacions del complex. Consisteix en un joc de quadres i rectangles superposats. El rectangle superior es plega en una sèrie de làmines verticals i horitzontals d’uns vint centímetres de gruix,, autònomes, sense intersecció entre elles. El quadrat inferior es un pou (construit amb cantonades ) d’uns dos metres de profunditat.


L’interior del complex (es a dir, l’interior de cada uno dels seus edificis més les seves cobertes transitables) no pertànyen al parc, i, per significar-lo, ni un sol dels plànols pels quals podem caminar estarà al seu nivell . O es puja o es baixa , pero mai estarem a cota zero , que es reserva a l’espai no tocat.

edificis sense cota zero.
Aixó, el centre de la intervenció és un pont sobre un buit artificial.
La paleta de materials es molt reduïda: formigó, vidre i acer.
El formigó, sempre una sola fulla vista interior i exteriorment, defineix tota la plasticitat del conjunt. Amb el qual es crea una forma primaria treballada mitjançant complexissims jocs geomètrics quasi sense codificar : les cantonades poden estar plenes o buides, i l’espai dilatar-se de forma contra-intuitiva . Terres , parets i cobertes es foraden amb idèntic repertori formal.

interior de la petita escola : espai definit per la seva diagonal major, oblicu a l’eix.
Quan l’espai es interior els forats s’omplen de tres tipus de vidre: transparent, armat o pavés . Els dos primers tipus es monten sobre fusteries d’acer. El pavés es monta directament sobre el formigó.
L’acer omple determinades interseccions deixades lliures pel formigó. També s’utilitza per estintolar l’estructura de formigó en els llocs en els quals l’arquitecte no concep que aquesta es plegui per aguantar-se a si mateixa. Està pintat invariablement de blau.
La funció del complex fixa formalment tota l’amalgama de regles de joc.
Sobre l’encàrrec original d’una esglèsia, Javier Bellosillo decideix construir un complex parroquial. En ell s’escolta misa de dues maneres diferents en funció del nombre d’assistents . En ell viu i treballa el rector . En ell es donen classes. També s’usa de punt de reunió informal. De sala de debats. De petit auditori . Vol se ell el centre de vida del seu barri, tant espiritual com cultural.
L’espai entre edificis es domestica. S’il.lumina. S’amobla i s’ajardina amb xipresos. Es deixa per passejar , a l’atzar del visitant , sempre obert , amable.
Culminant l’eix central està l’esglèsia principal. Aquesta és un cilindre de tres altures que no toca el terre sencer . S’enfonsa en la terra , plegant el terreny per formar el seu accés , i, sobre ell, dues plataformes superposades simètriques miren un centre buit. A l’interior d’elles s’hi accedeix per una escala de formigó que levita sobre el parc. En aquest centre, l’altar, lleugerament sobreaixecat . L’entrada és oblicua: no es pot accedir en aquest buit central sense una transició adequada.


l’esglèsia principal , interior i exterior
La capella, en una possiciónextranya respecte de l’eix principal (sembla haver estat apartada violentament en l’últim moment, com si estorbés ) és una piràmide que il.lumina un espai recollit subterrani, servit per unes grades de quaranta-cinc graus d’inclinacó , com un petit teatre. Exteriorment no toca al parc.


L’interior de la piràmide
L’habitatge del rector queda sota una escala de formigó a enlloc, com un balcó cap el centre.

La guardería es un cub ingràvid , sense cantonades , més gran per dins que per fora .
El campanar es una llàmina lleugerament separada, tímida, ara ofegada pels blocs d’habitatges massa alts .

Aquest espai estava preparat per a tot, excepte per a la indiferencia i la hostilitat amb la qual fou rebut.
Ara és una ombra del que va ser, i s’esllangueix en un racó del parc, exercint la seva influència i demostrant la seva capacitat per relacionar els espais inutilitzant la major part del parc , incloent els jocs pels nens .
Si no es valora i es respeta es perdrà per sempre.

Foto agafada de “el Croquis”, quant el complex cultrual era el complex cultural. Perque el tornem va veure així.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *