RCR: Creativitat Compartida al Palau Robert

PSV_5179-412_ESFERA DE LA LLUM_Pep Sau_6021-1
L’Esfera de la Llum. Primer concurs guanyat per RCR. Foto: Pep Sau.

RCR inaugurarà el 25 de març una exposició retrospectiva sobre els 25 anys de la seva obra, visitable des del dia següent fis al 13 de setembre al Palau Robert de Barcelona.

L’exposició, comissariada per Josep Maria Muntaner, director de la fundació Bunka, posa sobre la taula totes les claus per entendre l’obra d’aquest equip d’arquitectes. D’entrada no es tracta tant d’una exposició a l’ús com d’un projecte dissenyat expressament per aquest programa i per aquest espai preparada per a mostrar els temes que han vingut treballant durant tota la seva trajectòria professional. Per tal d’aconseguir-ho, la pràctica totalitat del material exhibit és nou. Els projectes han estat refotografiats expressament. Les maquetes, refetes. S’han elaborat escrits de reflexió. S’han desenvolupat set conceptes presents a tota l’obra de l’equip i s’ha associat cada un d’ells a una obra central, representativa. La vigència d’aquests conceptes en tota la seva obra es demostra en el fet que les set obres podrien associar-se a qualsevol altre concepte i l’exposició seguiria funcionant: els conceptes no són tan un manifest, una guia per entendre una obra concreta com una constant exemplificada per aquesta obra, present alhora en diversos graus d’intensitat en totes les altres.

L’entrada de l’exposició està guardada per la Dona i l’Home Núvol, que també guarden l’entrada de l’Espai Barberí, el seu taller d’Olot, un espai simultàniament en obra i en funcionament, rehabilitat i per rehabilitar, en ruïnes i reconstruït, obert i tancat, ubicat a una antiga foneria artística colonitzada de mica en mica per l’equip. Aquest espai és objecte d’una atenció especial a l’exposició: mostrar-lo equival a mostrar processos. Processos de projecte, processos de treball, processos d’ensenyament. L’Espai Barberí, una obra intensa en sí mateix, és la clau per entendre la manera de treballar de RCR.

17_ESPAI BARBERI_Hisao Suzuki
Espai Barberí. Foto: Hisao Suzuki.

13_VOLCA MONTSACOPA_Pep Sau_3938-1
La Gredera, a la falda del volcà Montsacopa, Olot. Projecte proposat al curs del workshop RCR-Bunka. Foto: Pep Sau.

Els set conceptes/les set obres que conformen el gruix de l’exposició són:

La Mediació amb el paisatge. La pista d’atletisme d’Olot, un espai que confon els límits entre artifici i natura, alhora deutor del seu passat i embrió d’una nova manera de fer servir la ciutat.

L’espai feliç, o espai topofílic. El Teatre de la Lira a Ripoll, en realitat un espai urbà que ocupa (o desocupa) el buit deixat per aquesta instal·lació, cremada fins als fonaments, i la seva connexió amb l’altra riba del Ter per a crear un espai cívic.

04_ESPAI PUBLIC TEATRE LA LIRA_Hisao Susuki_1234-e
Teatre la Lira, Ripoll. Foto: Hisao Suzuki.

La presència del temps. El celler Bell-Lloc, tan sensible a les estacions, a les hores del dia, a la climatologia, a l’acció dels elements sobre la seva estructura d’acer, sobre els ceps plantats a la seva coberta.

BRUG_19_redux
Celler Bell-Lloc. Foto: Jaume Prat.

La funció pública i social, o la biblioteca i el casal d’avis de Sant Antoni, articulats mitjançant un buit que conforma el seu accés, ubicat a un interior d’illa adjacent al mercat.

Estructura i Materialitat, o el Museu Soulages de Rodez, enfrontat a les sensacions que evoquen l’obra del pintor i al paisatge de l’Aveyron mitjançant els poderosos voladissos d’unes caixes d’acer per dins i per fora capaces de crear múltiples atmosferes i recorreguts urbans, estigui l’edifici obert o tancat.

PSV_5179-4
Museu Soulages. Foto: Pep Sau.

Sistema. El Crematori de Hofheide i les seves estructures, espais i materials codificats.

01_CREMATORIO DE HOFHEIDE_ Hisao Suzuki 1260-27

02_CREMATORIO DE HOFHEIDE_Hisao Suzuki_1260-17
Crematori de Hofheide. Foto: Hisao Suzuki.

Desmaterialització, gairebé l’ideal al que aspira l’obra de RCR, exemplificada aquí per una instal·lació creada expressament per a la pròpia exposició, un espai ad hoc inèdit.

Els habitatges unifamiliars, sovint el laboratori d’idees de l’equip, expliquen també part de la seva obra. L’exposició es complementa amb una sèrie d’itineraris proposats per a visitar l’obra in situ. I la invitació a considerar l’exposició no com una simple exhibició sinó com una metaobra: una obra d’obres muntada només durant un curt període de temps amb entitat i autonomia pròpies. Una obra que, per primer cop, té com a única finalitat la de poder-se explicar.

09_PAVELLO A L'ESTANY_Pep Sau_2996-2
Pavelló de l’Estany, Llagostera. Foto: Pep Sau.

This entry was posted in RCR arquitectes and tagged . Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *